Makaron bolognese
                                            3 porcje
30 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Sos boloński, jeden z podstawowych sosów jakie robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny. 
                
                Składniki
200 g Makaron spaghetti
                                                            500 g mięso mielone
                                                            300 ml passata pomidorowa
                                                            100 g żółty ser
                                                            1 szt. cebula
                                                            3 łyżka oliwa
                                                            1 szczypta sól, pieprz
                                                            2 łyżka sświeża bazylia
                                                    Makaron bolognese
Makaron bolognese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut.
Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem.
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze