Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Makaron bolognese

Makaron bolognese
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sos boloński, jeden z podstawowych sosów jakie robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny.

Składniki

200 g Makaron spaghetti
500 g mięso mielone
300 ml passata pomidorowa
100 g żółty ser
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa
1 szczypta sól, pieprz
2 łyżka sświeża bazylia

Opis wykonania

Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ponadczasowe dane! Z tego przepisu wychodzi idealne! :)
Patrycja Lewandowska
Kolejny przepis na bolognese wypróbowany i kolejny sukces 😁
Iza
Wypróbowane kilka razy, super obiad
Aleksandra Pępek
Super , smaczne!