Makaron bolognese

3 porcje
30 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Sos boloński, jeden z podstawowych sosów jakie robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny.
Składniki
200 g Makaron spaghetti
500 g mięso mielone
300 ml passata pomidorowa
100 g żółty ser
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa
1 szczypta sól, pieprz
2 łyżka sświeża bazylia
Makaron bolognese
Makaron bolognese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut.
Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem.
Komentarze