Spaghetti Bolognese
9 porcje
90 min
Łatwe
Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese.
!!POLECAM!!
Składniki
1 kg. mięsa mielonego ( woł-wiep )
50dag. makaronu typu spaghetti
70 dag. pomidorów w sosie własnym ( pelati )
2 duże marchewki
1 duża pietruszka korzeń
4 cebule
5 ząbków czosnku
3 łodygi selera naciowego
1 duży por ( tylko biała część )
10 dag. koncentratu pomidorowego
50 ml. oliwy z oliwek
sól,pieprz,oregano,bazylia,tymianek do smaku
pęczek pietruszki zielonej
10 dag. ser parmezan
Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al dente od 7 do 12minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,hartujemy zimną wodą (by zatrzymać proces gotowania).
W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę lekko rumienimy wrzucamy mięso mielone,lekko solimy,smażymy na średnim ogniu ok.10 minut często mieszając.Do mięsa dodajemy pomidory w zalewie,koncentrat pomidorowy,zmiażdżony czosnek.Dusimy dalej 20 min.Po czasie do garnka dodajemy zmielone w maszynce na małych oczkach warzywa,doprawiamy do smaku.Dusimy wszystko ok.1h na małym ogniu (jeśli trzeba podlewamy bulionem ).Sprawdzamy smak.Do sosu bolognese dodajemy ugotowany makaron,dokładnie mieszamy,porcjujemy na talerze,posypujemy posiekaną natką i startym parmezanem.SMACZNEGO.
Komentarze