Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Spaghetti bolognese to szybki i prosty sposób na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Sekretem tego dania jest dobrej jakości mięso wołowo-wieprzowe, które nadaje smak całej potrawie. W lekko pikantnej lub łagodnej odsłonie, z dodatkiem oregano i czosnku, smakuje rewelacyjnie. W tym przepisie na spaghetti bolognese, wykorzystano gotowe pomidory z puszki, w sezonie letnim równie dobrze możesz użyć świeżych pomidorów, uprzednio usuwając z nich skórkę. Prosty przepis na spaghetti z tartym parmezanem znajdziesz poniżej.

Składniki

500g świeżego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
1 opakowanie makaronu do spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
Suszone oregano
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Starty parmezan
olej
Sól, pieprz

Opis wykonania

Mięso podsmaż na niewielkiej ilości oleju, w trakcie smażenia rozdzielaj je na mniejsze kawałeczki za pomocą drewnianej łopatki. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i podsmaż, aż cebula się zeszkli.

Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory, oregano i paprykę. Dopraw do smaku tak jak lubisz. Możesz użyć odrobiny pieprzu cayenne, jeśli preferujesz bardziej pikantne potrawy. Całość smaż jeszcze przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje, a sos do spaghetti zrobi się bardziej gęsty.

Porada

Do spaghetti bolognese możesz użyć również innego twardego sera.

Bosh Logo
Bosh

W głębokim garnku zagotuj wodę. Do lekko osolonego wrzątku włóż makaron. Całe opakowanie powinno starczy na 3-4 solidne porcje. Gotuj na wolnym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ugotowany makaron odcedź, nałóż na talerze i polej gorącym sosem. Na wierzch posyp niewielką ilość sera i udekoruj gałązką świeżej bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
jeden z moich ulubionych przepisów
Marta
Zawsze się sprawdza i każdemu smakuje!
Pafwvcio
Bardzo szybkie do wykonania a jednocześnie smaczne i pożywne! Coś wspaniałego :D !