Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Słodko-ostra zupa z kapustą pekińską

Słodko-ostra zupa z kapustą pekińską
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna rozgrzewająca zupa zaspokoi pragnienia naprawdę wygłodniałych gości. Słodko-ostry smak zupy gwarantuje eksplozję smaków.

Składniki

30 dkg pierś z kurczaka
1 szt. biała lub zielona papryka
2 szt. marchewka
1 szt. duża cebula
400 ml bulion warzywny
200 ml przecier pomidorowy
2 szt. papryczki piri piri lub pieprz cayenne
0,5 łyżeczka ostra papryka
1 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka suszony czosnek
1 łyżka sól
2 łyżka olej rzepakowy
1 szklanka mrozony groszek
kapusta pekińsa
0,5 szklanki komosy ryżowej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
305.5 kcal
Tłuszcz
8.1 g
Węglowodany
27.9 g
Błonnik
26.2 g
Białko
10.5 g
Sól
3.3 g

Opis wykonania

Pierś z kurczaka zamarynować w słodkiej i ostrej papryce, czosnku, oleju, drobno posiekanych papryczkach lub pieprzu cayenne oraz soli. Odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wrzucić na rozgrzana patelnię, podsmażyć na złocisto. Posiekać drobno cebulę, dodać do kurczaka zeszklić.

Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki. W garnku rozprowadzić przecier w bulionie. Na patelnię, gdzie smaży się kurczak, dodać chochlę pomidorowego bulionu, chwilę dusić, po czym całość przełożyć do garnka z pozostałym płynem.

Kapustę pokroić w niezbyt dużą kostkę (ok.2cmx2cm) wrzucić do zupy gotować ok. 5min. Po tym czasie wrzucić mrożony groszek i komosę ryżową. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-12 minut. Zupę najlepiej zostawić na noc do przestygnięcia, zajadać na drugi dzień wtedy wszystkie smaki fajnie się przechodzą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych