Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Słodko-ostra zupa z kapusty pekińskiej z kurczakiem

Słodko-ostra zupa z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

1 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poznaj smak Orientu z naszą słodko-ostrą zupą z kapusty pekińskiej z kurczakiem! To danie, które rozgrzeje Cię od środka i dostarczy mnóstwo energii.

Składniki

300 g - piersi z kurczaka
1 szt. - czerwonej papryki
2 szt. - marchewki
1 szt. - cebuli
400 ml - bulionu warzywnego
200 ml - przecieru pomidorowego
2 szt. - papryczki piri piri
0,5 łyżeczki - mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1 łyżeczka - czosnku suszonego
1 łyżka - soli
2 łyżki - oleju rzepakowego
1 szklanka - mrożonego groszku
1 szt. - kapusty pekińskiej
0,5 szklanki - komosa ryżowa

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
305.5 kcal
Tłuszcz
8.1 g
Węglowodany
27.9 g
Błonnik
26.2 g
Białko
10.5 g
Sól
3.3 g

Opis wykonania

Pokrojona pierś z kurczaka na drewnianej desce

Marynowanie kurczaka:

Sprawdź: Prozdrowotne właściwości warzyw kapustnych.

Podsmażony kurczak z warzywami na patelni

Podsmażanie kurczaka i warzyw:

  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wyjmij zamarynowanego kurczaka z lodówki i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  • Następnie dodaj startą marchewkę i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Wlej chochlę bulionu na patelnię i duś przez chwilę.

Sprawdź: Przepis na kapustę pekińską w pomidorach.

Pokrojona kapusta pekińska na drewnianej desce

Gotowanie zupy:

  • W dużym garnku połącz bulion warzywny z przecierem pomidorowym.
  • Przełóż zawartość patelni do garnka z bulionem.
  • Dodaj pokrojoną kapustę pekińską i gotuj przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj mrożony groszek i komosę ryżową. Gotuj całość jeszcze przez około 1012 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Schładzanie i podanie:

  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw zupę do ostygnięcia.
  • Najlepiej smakuje podana na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
  • Podawaj zupę na gorąco, posypaną świeżymi ziołami, np. kolendrą lub natką pietruszki.
Słodko-ostra zupa z kapusty pekińskiej z kurczakiem posypana szczypiorkiem

Zupa pekińska to idealne danie na chłodniejsze dni, które rozgrzeje i doda energii. Możesz ją podać jako sycący obiad lub kolację. Zupa świetnie smakuje z dodatkiem grzanek, chleba lub ryżu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych