Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na marynowany udziec cielęcy w sosie z jagód jałowca. Szybkie przepisy często się przydają, jednak gdy mamy nieco więcej czasu warto poświęcić go na przygotowanie takich dań, jak właśnie udziec jagnięcy - ten smak jest tego wart!

Składniki

1,4 kg udźca cielęcego bez kości (marynowanego przez noc)
ząbki czosnku
gałązek tymianku
gałązki rozmarynu
liście laurowe
4 łyżka oliwy z oliwek
20 ml ginu
sól, pieprz
40 g masła
Sos:
jagód jałowca
400 ml wywaru z cielęciny
200 ml śmietany

Opis wykonania

Udziec jagnięcy umyć w pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cienką warstwę tłuszczu naciąć w romby. Czosnek obrać i rozgnieść za pomocą wyciskacza do czosnku. Oderwać listki tymianku i rozmarynu i posiekać z pokruszonymi listkami Iaurowymi. Wszystko wymieszać z oliwą i ginem. Marynatą natrzeć udziec i dokładnie zawinąć w folię spożywczą. Marynować przez całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i odstawić na ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Udziec osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć zioła i czosnek. Mięso przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym maśle. Udziec cielęcy włożyć do nieperforowanego pojemnika i gotować nastawiając na powolne gotowanie, jak podano poniżej. Następnie pozostawić w urządzeniu na min. 10 minut. Na sos nieco rozgnieść jagody jałowca i uprażyć w sosie z pieczenia. Podlać wywarem z cielęciny i wygotować tak, aby pozostało 250 ml. Przelać przez sito. Zagotować ze śmietaną i wygotować do dwóch trzecich. Doprawić pikantnie do smaku kilkoma kroplami ginu, soli i pieprzu. Udziec pokroić w cienkie plastry, polać niewielką ilością sosu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny ”Jagnięcina”, „Udziec świeży bez kości, średnio wypieczony, powolne gotowanie”, ok 2 i ¼ godziny (różowy).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych