Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Egzotyczne

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Owoce egzotyczne to rośliny dojrzewające w klimacie tropikalnym. Są coraz popularniejsze w Polsce i wiele z nich można bez większego problemu kupić w sklepach marketach. Uwielbiamy je z wielu powodów, najbardziej jednać doceniamy ich wyjątkowość i to, że potrafią nas zaskoczyć swoim egzotycznym smakiem – zwłaszcza, gdy próbujemy ich po raz pierwszy.

Owoce egzotyczne – jakie to?

Owoce tropikalne charakteryzują intensywne kolory. Często są żółte, pomarańczowe czy zielone. Są ciekawe w smaku i warto korzystać z każdej okazji, by ich spróbować. Jakie sa najbardziej znane owoce egzotyczne?

  • Mango

  • Melon

  • Ananas

  • Banan

  • Papaja

  • Marakuja

  • Papaja

  • Liczi

  • Pomelo

  • Pomarańcze

  • Cytryny

  • Granat

  • Arbuz

  • Kokos

Owoce egzotyczne – właściwości

Owoce pochodzące z krajów tropikalnych są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C. Wiele z tych owoców zawiera beta-karoten i witaminy z grupy B. Nadadzą się do różnego rodzaju deserów, np. do lodów, ciast czy muffinek. Warto przygotować także koktajl z owoców egzotycznych. Taka porcja smoothie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub fit deser. Owoce egzotyczne to także lekka przekąska w ciągu dnia lub składnik wytrawnych dań z owocowym akcentem – grillowanego kurczaka z ananasem czy gęsi pieczonej w pomarańczach.