Owoce suszone
Różne rodzaje suszonych owoców – czy są zdrowe?
Suszenie owoców to bardzo przydatny sposób obróbki. Dzięki temu, że zmniejszamy w tym procesie ilość wody w produkcie, to otrzymujemy owoce o wydłużonej przydatności do spożycia. Dodatkowo, zawierają one wręcz skondensowane składniki mineralne i witaminy – a przecież świeże owoce też są doskonale znane z wysokiej ich zawartości! Tak więc można stwierdzić, że w zasadzie wszystkie rodzaje suszonych owoców są zdrowe. Jeśli chodzi o suszone owoce – właściwości ich obejmują korzystny wpływ na perystaltykę jelit, dodatkowo dzięki zawartości błonnika są dość sycące, a ponadto są źródłem potasu.
Jak suszyć owoce?
To, w jaki sposób suszymy owoce, w dużej mierze zależy od rodzaju produktu – a przede wszystkim od ilości wody w owocach. Te bardziej w nią zasobne, jak jabłka, gruszki czy morele mogą wymagać dłuższego czasu suszenia niż na przykład banan czy mango. A jakie owoce można suszyć? W zasadzie każdy owoc nadaje się do suszenia, jednak te drobne, jak jagody, borówki, truskawki czy maliny są wdzięczniejsze do innego procesu, podobnego do suszenia, czyli liofilizowania. Wówczas nie stracą swojego kształtu. Do czego natomiast suszone owoce używać? Tutaj pole do popisu jest bardzo szerokie – na przykład można wykorzystać je w ciastach, ciasteczkach i domowych batonikach, daniach z mięsem, a nawet w bigosie czy lekkiej sałatce.