Zupy krem
Zupy krem należą do dań smacznych i pożywnych. Przyrządzić można je szybko, a bazę stanowią warzywa.
Z czego zrobić zupę krem
Każdą przygotujemy na bazie bulionu z podstawowych jarzyn, czyli włoszczyzny. Następnie bulion urozmaicamy tym, na co mamy ochotę. Możliwości są niegraniczone – zupę krem przygotujemy z dyni (np. z dodatkiem przypraw korzennych – gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu), marchewki, brokuła, groszku, selera, pora, papryki, pomidorów, buraków i wielu innych. By uzyskać konsystencję kremu, wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować za pomocą blendera. Grzanki będą znakomitym dodatkiem do zupy krem, ale urozmaici ją również groszek ptysiowy lub bagietka.
Jak zagęścić zupę
Istnieją różne sposoby na to, by uzyskać kremową zupę. Jednym z nich jest odlanie części bulionu i zblendowanie gęstego wywaru, zawierającego dużą liczbę warzyw przy mniejszej ilości wody. Rzadszą konsystencję uzyskamy poprzez stopniowe dolewanie pozostałego bulionu, w zależności od preferencji. Czym jeszcze zagęścić zupę? Do kremu dodać można śmietany lub gęstego jogurtu greckiego. Krem zagęścić można również pieczywem lub serem topionym, rozpuszczając go w środku, albo żółtym – ścierając go na tarce i posypując nim obficie danie na talerzu czy w miseczce, tuż przed podaniem.
Zupy krem to doskonałe rozwiązanie, jeśli planujesz zjeść na obiad tylko jedno danie. W połączeniu z bagietką, grzankami lub groszkiem ptysiowym tworzą pożywny posiłek, którym najesz się do syta. Sprawdź nasze przepisy na pyszne zupy krem!