Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rosół to najpopularniejsza z polskich zup.

Składniki

ok. 3 l - wody
200-300 g - mięsa wołowego (rostbeef)
1 szt. - kurczaka zagrodowego
1 kawałek - indyka (szyja + skrzydełka)
1 korzeń - pietruszki
1 kawałek - selera
1 szt. - pora
niewielki 1 kawałek - kapusty włoskiej
1 szt. - cebuli z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
2 szt. - liści laurowych
5 ziaren - czarnego pieprzu
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
207.3 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
5.2 g
Błonnik
23.9 g
Białko
2.4 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Pewnie wielu z Was dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Legenda mówi, że tylko babcie mają czas na przygotowanie prawdziwego, esencjonalnego rosołu.  W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i dlatego pokażę Wam, jak ugotować idealny domowy rosół.

Domowy rosół - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z zimną wodą. Do garnka włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy płyty grzewczej.
  2. Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie.
  3. Teraz czas na włoszczyznę – pamiętaj, żeby nie przesadzić z marchewką, bo rosół będzie za słodki. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
  4. To wszystko gotuj powoli, bez pośpiechu, przez minimum 2–3 godziny.
  5. Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszystkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę).
  6. Rosół serwuj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posiekaną natką pietruszki.

TIP

  • Jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik).

Domowy rosół - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Rosołek lekarstwo na całe zło
Pafwvcio
I to jest to <3
Arkouda
Standard niedzielnego obiadu :)
Marta
Klasyka każdej niedzieli :)
Marta
Zamiast klusek czasem dodajemy kaszę jaglaną, naprawdę fajnie to się komponuje.
MiszelPiszel
Cały tydzień czekam na niedzielny rosołek!