Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Burak... niedoceniane i zapomniane warzywo. A takie smaczne i zdrowe :) Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy innych warzyw jak na lekarstwo

Składniki

3 szt. burak
200 ml mleko kokosowe
150 ml sok z połowy pomarańczy
1 szt. cebula
2 szt. czosnek - ząbki
1 łyżeczka natka pietruszki
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Buraki dokładnie umyć i każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1 - 1.5 godziny (sprawdzić nożem czy miękkie). Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać. Pół buraka zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone buraki i chwilę razem podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i lekko zagotować. Doprawić. Całość zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Udekorować salsą z pokrojonej połówki buraka z pietruszką, sokiem z pomarańczy i łyżką sosu sojowego. Zjadać na ciepło lub zimno.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy