


Burak... niedoceniane i zapomniane warzywo. A takie smaczne i zdrowe :) Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy innych warzyw jak na lekarstwo
Buraki dokładnie umyć i każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1 - 1.5 godziny (sprawdzić nożem czy miękkie). Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać. Pół buraka zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone buraki i chwilę razem podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i lekko zagotować. Doprawić. Całość zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Udekorować salsą z pokrojonej połówki buraka z pietruszką, sokiem z pomarańczy i łyżką sosu sojowego. Zjadać na ciepło lub zimno.