Krem z buraka na mleku kokosowym
4 porcje
30 min
Łatwe
Burak... niedoceniane i zapomniane warzywo. A takie smaczne i zdrowe :) Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy innych warzyw jak na lekarstwo
Składniki
3 szt. burak
200 ml mleko kokosowe
150 ml sok z połowy pomarańczy
1 szt. cebula
2 szt. czosnek - ząbki
1 łyżeczka natka pietruszki
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Krem z buraka na mleku kokosowym
Krem z buraka na mleku kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki dokładnie umyć i każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1 - 1.5 godziny (sprawdzić nożem czy miękkie).
Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać. Pół buraka zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone buraki i chwilę razem podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i lekko zagotować. Doprawić.
Całość zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
Udekorować salsą z pokrojonej połówki buraka z pietruszką, sokiem z pomarańczy i łyżką sosu sojowego.
Zjadać na ciepło lub zimno.
Komentarze