Krem z pieczonego buraka
4 porcje
70 min
Łatwe
Krem z pieczonego buraka to pomysł na rozgrzewający posiłek, dobry szczególnie w porze jesienno-zimowej. Zupy kremy sycą i rozgrzewają dużo mocniej, niż tradycyjne zupy.
Składniki
3 szt. buraki
2 szt. marchewka
0,5 szt. por
0,5 szt. seler
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. pęczek szczypiorku
2 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony
140 g ser feta
1 łyżeczka sól
Krem z pieczonego buraka
Krem z pieczonego buraka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blachę, skropić olejem i przykryć folią aluminiową. Piec 40 min w 200 stopniach. W między czasie nastawić garnek z wodą ok. 2,0 litra. Obrać i umyć marchew, seler oraz pora. Następnie wrzucić warzywa do wody. Gotować do miękkości. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucić upieczone buraki. Doprawić solą oraz octem. Chwilę gotować. Wyjąć liście laurowe. Następnie wszystko zmiksować. Udekorować serem fetą, garścią posiekanego szczypiorku oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze