Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z pieczonego buraka to pomysł na rozgrzewający posiłek, dobry szczególnie w porze jesienno-zimowej. Zupy kremy sycą i rozgrzewają dużo mocniej, niż tradycyjne zupy.

Składniki

3 szt. buraki
2 szt. marchewka
0,5 szt. por
0,5 szt. seler
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. pęczek szczypiorku
2 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony
140 g ser feta
1 łyżeczka sól

Opis wykonania

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blachę, skropić olejem i przykryć folią aluminiową. Piec 40 min w 200 stopniach. W między czasie nastawić garnek z wodą ok. 2,0 litra. Obrać i umyć marchew, seler oraz pora. Następnie wrzucić warzywa do wody. Gotować do miękkości. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucić upieczone buraki. Doprawić solą oraz octem. Chwilę gotować. Wyjąć liście laurowe. Następnie wszystko zmiksować. Udekorować serem fetą, garścią posiekanego szczypiorku oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa propozycja
Ewusia1222
Bardzo ciekawy smak