Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron z boczniakami

Opis wykonania

Makaron z sosem śmietanowym z boczniakiem i pietruszką. Szybkie danie, które zaspokoi nawet największy głód.

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną drobno małą cebulę. Boczniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą i dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Śmietanę łączymy z mąką, odrobiną wody i hartujemy paroma łyżkami gorącej wody z patelni. Wlewamy na patelnię i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Całość dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatałową i łączymy z ugotowanym makaronem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i potartym parmezanem. Gotowe!