Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.57 (Ilość ocen: 7)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron z boczniakiem i pietruszką w sosie śmietanowym. Brzmi zachęcająco? To świetna propozycja na obiad o każdej porze roku! A na dodatek to szybkie danie, które zaspokoi nawet największy głód. Jak przygotować makaron z boczniakami?

Składniki

160 g makaron tagliatelle
250 g boczniaki
1 szt. cebula
2 łyżka śmietana 30%
1 łyżka mąka
1 szklanka woda
1/2 łyżeczka pieprz
1/2 łyżeczka sól
1 szczypta gałka muszkatałowa
1 szczypta parmezan
1 garść natka pietruszki
1 łyżka masło

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
355 kcal
Tłuszcz
6.1 g
Węglowodany
59.9 g
Błonnik
16.55 g
Białko
5.25 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Nastawiamy wodę na makaron, solim gdy woda zacznie wrzeć. Makaron gotujemy na płycie grzewczej aldente. Równolegle rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Pokrojone wcześniej boczniaki wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem.

Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody - dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Hartujemy wodą z patelni i stopniowo dodajemy całą mieszankę do grzybów, dokładnie miszając.

Wrzucamy posiekaną pietruszkę - dusimy 10 min. Dodajemy przyprawy. Gotowy makaron przekładamy prosto z wody na patelnię, tak aby woda ściekała do sosu. Mieszamy - danie jest gotowe. Makaron z boczniakami podajemy posypany parmezanem. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.57, Ilość ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych