Makaron z boczniakami

2 porcje
30 min
Łatwe
3.63 (Liczba ocen: 8)
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron z boczniakami
Makaron z boczniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nastawiamy wodę na makaron, solim gdy woda zacznie wrzeć. Makaron gotujemy na płycie grzewczej aldente. Równolegle rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Pokrojone wcześniej boczniaki wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem.
Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody - dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Hartujemy wodą z patelni i stopniowo dodajemy całą mieszankę do grzybów, dokładnie miszając.
Wrzucamy posiekaną pietruszkę - dusimy 10 min. Dodajemy przyprawy. Gotowy makaron przekładamy prosto z wody na patelnię, tak aby woda ściekała do sosu. Mieszamy - danie jest gotowe. Makaron z boczniakami podajemy posypany parmezanem.
Komentarze