Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cudowna włoska zupa na bazie różnorodnych warzyw, która rozgrzeje i nasyci każdego głodomora.

Składniki

3 łyżka Oliwa z oliwek
60 g Pancetta lub surowy boczek plastry
2 szt. Srednia cebula
3 szt. Czosnek ząbki
3 szt. Średnia marchewka
3 szt. Seler naciowy lodyga
230 g Drobna biała fasola (wczesniej namoczona)
400 g Pomidory w puszce
2 l Bulion wołowy
180 g Fasola szparagowa świeża/mrożona
100 g Zielony groszek świeży/mrożony
230 g Kapusta włoska
180 g Krótki makaron np makaroni
4 łyżka Natka pietruszki
Sól morska, świeżo mielony pieprz
3 łyżka Parmezan tarty

Opis wykonania

W dużym, głębokim garnku najlepiej z podwójnym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pancettę/boczek podsmażyć przez chwilę następnie dodać drobno posiekany czosnek i cebulę w kostkę. Smażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Potem przesunąć zawartość garnka na bok dodać marchewkę oraz seler (pokrojone w kostkę), podsmażyć chwilę i zmieszać z pozostałymi warzywami w garnku. Smażyć około 5 minut lub do czasu aż warzywa troche zmiękną. Do warzyw następnie dodać pomidory w puszce, wywar wołowy oraz odsączoną z wody fasolę. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około godzinę. Doprawiamy trochę solą i pieprzem. Po godzinie dodajemy pokrojoną fasolkę, groszek, poszatkowaną kapustę, świeże zioła i makaron. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 15-20 min aż wszystkie warzywa będą miekkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z tartym parmezanem (opcjonalne).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki
Ewusia1222
Pyszna zupa z dodatkiem makaronu penne i śmietanki