Tradycyjne flaki
4 porcje
210 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Tradycyjne flaki
Tradycyjne flaki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Flaki starannie opłucz, przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj flaki przez 25 minut. Wyjmij flaki, opłucz je i zalej czystą wodą. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tej chwili gotuj flaki jeszcze przez 2 godziny. Po ugotowaniu opłucz flaki i przełóż je do czystego garnka. Dodaj bulion rosołowy, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Flaki wraz z przyprawami gotuj przez 30 minut.
W międzyczasie obierz marchewkę i seler. Zetrzyj je na tarce i dodaj do flaków. Dopraw solą i gotuj przez 25 minut. Posiekaj i podsmaż cebulę. Dodaj do niej łyżkę mąki i smaż jeszcze przez chwilę. Zalej ją niewielką ilością wywaru i przelej do flaków. Całość dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Tip:
Do flaków idealnie pasować będą pulpety lub knedle z ziemniaków.
Dobrze ugotowane flaki powinny być tak miękkie, by można było rozetrzeć je w palcach.
Flaki podawaj bardzo gorące, by wydobyć z nich aromat.
Pochodzące z bulionu warzywa i mięso możesz dodać do flaków. Danie będzie tedy bardziej esencjonalne.
Komentarze