Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

210 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Flaki to jedno z najpopularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Polskie zupy często przygotowywane są według rodzinnych receptur - oto przepis na flaki.

Opis wykonania

Flaki starannie opłucz, przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj flaki przez 25 minut. Wyjmij flaki, opłucz je i zalej czystą wodą. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tej chwili gotuj flaki jeszcze przez 2 godziny. Po ugotowaniu opłucz flaki i przełóż je do czystego garnka. Dodaj bulion rosołowy, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Flaki wraz z przyprawami gotuj przez 30 minut.

W międzyczasie obierz marchewkę i seler. Zetrzyj je na tarce i dodaj do flaków. Dopraw solą i gotuj przez 25 minut. Posiekaj i podsmaż cebulę. Dodaj do niej łyżkę mąki  i smaż jeszcze przez chwilę. Zalej ją niewielką ilością wywaru i przelej do flaków. Całość dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Tip:

Do flaków idealnie pasować będą pulpety lub knedle z ziemniaków.

Dobrze ugotowane flaki powinny być tak miękkie, by można było rozetrzeć je w palcach.

Flaki podawaj bardzo gorące, by wydobyć z nich aromat.

Pochodzące z bulionu warzywa i mięso możesz dodać do flaków. Danie będzie tedy bardziej esencjonalne. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Nienawidzę tego zapachu ale mąż uwielbia więc ugotowałam
Radosław
Polski klasyk. Znajduje tak wielu zwolenników jak i przeciwników :)
Toporkiewicz
Pyszne z dodatkiem chlebka