Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tradycyjne flaki

Opis wykonania

Flaki to jedno z najpopularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Polskie zupy często przygotowywane są według rodzinnych receptur - oto przepis na flaki.

Flaki starannie opłucz, przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj flaki przez 25 minut. Wyjmij flaki, opłucz je i zalej czystą wodą. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tej chwili gotuj flaki jeszcze przez 2 godziny. Po ugotowaniu opłucz flaki i przełóż je do czystego garnka. Dodaj bulion rosołowy, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Flaki wraz z przyprawami gotuj przez 30 minut.



W międzyczasie obierz marchewkę i seler. Zetrzyj je na tarce i dodaj do flaków. Dopraw solą i gotuj przez 25 minut. Posiekaj i podsmaż cebulę. Dodaj do niej łyżkę mąki  i smaż jeszcze przez chwilę. Zalej ją niewielką ilością wywaru i przelej do flaków. Całość dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.



Tip:



Do flaków idealnie pasować będą pulpety lub knedle z ziemniaków.



Dobrze ugotowane flaki powinny być tak miękkie, by można było rozetrzeć je w palcach.



Flaki podawaj bardzo gorące, by wydobyć z nich aromat.



Pochodzące z bulionu warzywa i mięso możesz dodać do flaków. Danie będzie tedy bardziej esencjonalne.