Wyborna zupa gulaszowa
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Po spróbowaniu wielu, oj wielu różnych gulaszowych w końcu postanowiłam zrobić swoją wersję, która okazała się dla domownikow najlepsza!
Składniki
1 szt. cebula - duża
500 g boczek parzony
2 szt. papryka - czerwona i żółta
2 szt. marchewka
1 szt. seler
1 kg łopatka wieprzowa
4 szt. czosnek - ząbki
10 szt. ziemniaki
1 szt. kukurydza- puszka
3 łyżka koncentrat pomidorowy
3 l bulion rosołowy
1 łyżeczka ostra papryka
1 łyżka słodka papryka
2 szczypta pieprz świeżo mielony
2 szczypta sól
3 łyżka olej
1 szt. pęczek pietruszki
2 łyżka mąka
0,5 szklanka woda
Wyborna zupa gulaszowa
Wyborna zupa gulaszowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzany olej. Dorzuciłam pokrojony w kostkę boczek. Jak się podsmażył dodałam papryki. Smażyłam 10 minut. Następnie wrzuciłam umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso. Dusiłam, co jakiś czas mieszając, aż powstały sos odparuje. Wtedy dodałam pokrojone w paseczki papryki i dusiłam 15 minut. Następnie dorzuciłam marchewki pocięte w półksiężyce oraz starty na dużych oczkach seler oraz przecisnęłam przez praskę czosnek. Po 10 minutach mieszania podlałam bulionem (2,5 – 3 litra). Gotowałam ponad godzinę – do miękkości mięsa. Wtedy przyprawiłam koncentratem, pieprzem i solą. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę. Gotowałam aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zupę zagęściłam mąką z wodą. Dorzuciłam pół pęczka posiekanej pietruszki. Podałam na talerzu posypując obficie resztą pietruszki. Najlepiej smakuje z pieczywem! Polecam!
Komentarze