Zupa krem z białych warzyw
4 porcje
40 min
Średnie
4.33 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Zupa krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pietruszkę, ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Oliwę i masło rozgrzej w garnku. W międzyczasie por pokrój w krążki, a cebulę w półplasterki i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około minucie pokrojone warzywa i podsmażaj przez kilka minut.
Całość zalej bulionem, dodaj świeżo zmielone sól i pieprz, a także liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wyjmij z garnka liście laurowe, a następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietankę i w razie potrzeby dopraw do smaku dodatkową ilością soli i pieprzu. Możesz także dodać odrobinę świeżego tymianku. Na suchej patelni upraż mieszankę ziaren i nasion. Rozlej zupę do misek lub talerzy i posyp ją przygotowanymi nasionami (opcjonalnie).
Sprawdź również: Blendery ręczne – wygodne przygotowywanie posiłków
Zupa krem z białych warzyw to lekkostrawne, pożywne danie, które zachwyci smakiem nawet na bardziej eleganckich uroczystościach. Możesz ją podawać na różne sposoby – tak jak w przepisie z prażonymi ziarnami, z dodatkiem grzanek czy lekko podsmażonych chipsów z boczku, czy szynki parmeńskiej.
Smacznego!
Czytaj także: Zupy krem
Komentarze