Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z białych warzyw

Opis wykonania

Zupy to bez wątpienia jeden z najprostszych, a zarazem wyjątkowo smaczny sposób na wzbogacenie swojej diety w różnorodne warzywa. To również świetny pomysł na przemycenie warzyw dla małych niejadków. Wyjątkowo ciekawą, a zarazem szybką w przygotowaniu propozycją jest zupa krem z białych warzyw. Aksamitna, delikatna w smaku a jednocześnie pożywna, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdź, jak ją przygotować!

  1. Pietruszkę, ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Oliwę i masło rozgrzej w garnku. W międzyczasie por pokrój w krążki, a cebulę w półplasterki i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około minucie pokrojone warzywa i podsmażaj przez kilka minut.

  2. Całość zalej bulionem, dodaj świeżo zmielone sól i pieprz, a także liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wyjmij z garnka liście laurowe, a następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietankę i w razie potrzeby dopraw do smaku dodatkową ilością soli i pieprzu. Możesz także dodać odrobinę świeżego tymianku.  Na suchej patelni upraż mieszankę ziaren i nasion. Rozlej zupę do misek lub talerzy i posyp ją przygotowanymi nasionami (opcjonalnie).

    Sprawdź również: Blendery ręczne – wygodne przygotowywanie posiłków

     

  3. Zupa krem z białych warzyw to lekkostrawne, pożywne danie, które zachwyci smakiem nawet na bardziej eleganckich uroczystościach. Możesz ją podawać na różne sposoby – tak jak w przepisie z prażonymi ziarnami, z dodatkiem grzanek czy lekko podsmażonych chipsów z boczku, czy szynki parmeńskiej.

    Smacznego!

    Czytaj także: Zupy krem

     

Bosch do kuchni