Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupy to bez wątpienia jeden z najprostszych, a zarazem wyjątkowo smaczny sposób na wzbogacenie swojej diety w różnorodne warzywa. To również świetny pomysł na przemycenie warzyw dla małych niejadków. Wyjątkowo ciekawą, a zarazem szybką w przygotowaniu propozycją jest zupa krem z białych warzyw. Aksamitna, delikatna w smaku a jednocześnie pożywna, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdź, jak ją przygotować!

Składniki

2 szt. pietruszka
1/3 szt. korzeń selera
2 szt. ziemniaki
1 szt. por (tylko biała część)
1 szt. cebula
1-2 ząbki czosnek
750 ml bulion warzywny
1 łyżka masło
100 ml śmietanka 30%
1 łyżka oliwa z oliwek (najlepiej z czosnkiem i chilli)
2 szt. liść laurowy
1 szt. sól morska
1 szczypta pieprz zielony ziarnisty
opcjonalnie mieszanka nasion (dynia, sezam, słonecznik, siemię lniane)

Opis wykonania

Pietruszkę, ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Oliwę i masło rozgrzej w garnku. W międzyczasie por pokrój w krążki, a cebulę w półplasterki i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około minucie pokrojone warzywa i podsmażaj przez kilka minut.

Całość zalej bulionem, dodaj świeżo zmielone sól i pieprz, a także liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wyjmij z garnka liście laurowe, a następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietankę i w razie potrzeby dopraw do smaku dodatkową ilością soli i pieprzu. Możesz także dodać odrobinę świeżego tymianku.  Na suchej patelni upraż mieszankę ziaren i nasion. Rozlej zupę do misek lub talerzy i posyp ją przygotowanymi nasionami (opcjonalnie).

Sprawdź również: Blendery ręczne – wygodne przygotowywanie posiłków

 

Zupa krem z białych warzyw to lekkostrawne, pożywne danie, które zachwyci smakiem nawet na bardziej eleganckich uroczystościach. Możesz ją podawać na różne sposoby – tak jak w przepisie z prażonymi ziarnami, z dodatkiem grzanek czy lekko podsmażonych chipsów z boczku, czy szynki parmeńskiej.

Smacznego!

Czytaj także: Zupy krem

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marzenna
Zupka krem gęsta oraz pożywna.Dodatkowo podana w miseczkach pięknie się prezentuje posypana ziarnami słonecznika czy dyni.
bsylvia
Wyjątkowo ciekawa i szybka zupa krem z białych warzyw, polecam!