Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa krem z buraków oraz kiełkami lucerny.

Zupa krem z buraków oraz  kiełkami lucerny.
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
podana z grzankami.Polecam.

Składniki

2kg. buraków czerwonych
3 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
2 słodkie jabłka
1 duża cebula czosnkowa
5 ząbków czosnku
100g. masła
250ml. czerwonego wina
3l. bulionu drobiowego
100ml. śmietany 18%
kiełki lucerny,zielona cebulka
3 łyżki świeżego posiekanego majeranku
sól,pieprz do smaku

Opis wykonania

Buraki szorujemy pod bieżącą zimną wodą,przekładamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy.Buraki gotujemy do miękkości,obieramy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w piórka.Marchewkę,pietruszkę,obieramy,kroimy w plasterki.Z jabłek usuwamy pestki,kroimy w ósemki.W szerokim rondlu rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy marchewkę,pietruszkę,oraz jabłka.Wlewamy wino.Dusimy warzywa pod przykryciem ok.15min.Po czasie dodajemy buraki,czosnek,wlewamy bulion.Zagotowujemy,miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekany majeranek,wlewamy śmietanę.Gasimy płomień,sprawdzamy smak.Zupę rozlewamy na talerze,dekorujemy kiełkami lucerny,oraz posiekaną zieloną cebulką,podajemy z grzanką.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pięknie podana zupa