Zupa krem z buraków oraz kiełkami lucerny.
4 porcje
Średnie
podana z grzankami.Polecam.
Składniki
2kg. buraków czerwonych
3 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
2 słodkie jabłka
1 duża cebula czosnkowa
5 ząbków czosnku
100g. masła
250ml. czerwonego wina
3l. bulionu drobiowego
100ml. śmietany 18%
kiełki lucerny,zielona cebulka
3 łyżki świeżego posiekanego majeranku
sól,pieprz do smaku
Zupa krem z buraków oraz kiełkami lucerny.
Zupa krem z buraków oraz kiełkami lucerny.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki szorujemy pod bieżącą zimną wodą,przekładamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy.Buraki gotujemy do miękkości,obieramy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w piórka.Marchewkę,pietruszkę,obieramy,kroimy w plasterki.Z jabłek usuwamy pestki,kroimy w ósemki.W szerokim rondlu rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy marchewkę,pietruszkę,oraz jabłka.Wlewamy wino.Dusimy warzywa pod przykryciem ok.15min.Po czasie dodajemy buraki,czosnek,wlewamy bulion.Zagotowujemy,miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekany majeranek,wlewamy śmietanę.Gasimy płomień,sprawdzamy smak.Zupę rozlewamy na talerze,dekorujemy kiełkami lucerny,oraz posiekaną zieloną cebulką,podajemy z grzanką.SMACZNEGO.
Komentarze