Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z czerwonego buraka z nutą pożeczki

Opis wykonania

Zupa w sam raz na zimne wieczory. Zachowuje ostrość i wyrazistość a zarazem na końcu zostaje słodycz co wspaniale się łączy, dając niespotykany smak.

Buraki obieramy, kroimy na drobne kawałki żeby szybciej się ugotowały, gotujemy na średnim ogniu aby wywar nie zrobił sie koloru "rudego" , w miedzy czasie zajmujemy się pożeczkami.
Ja je karmelizuje w garnku z cukrem żeby uzyskac jak najwiecej smaku, ale można również po prostu wlać z nich sok.
Po ugotowaniu buraków, odlewamy część wody. (Zależy czy odparowała czy nie) ja lubie gdy jest mało wody wtedy jest wiecej smaku buraka.
Nastepnie dodaje karmelizowane pożeczki, sól,pieprz, troszkę chilli, i octu.
Blenduje całość w garnku.
Próbując, doprawiam do smaku jaki mi odpowiada i dodaje śmietany aby dać zupie kremowego smaku i ładnego koloru. I całość pod gotowuje okolo 10-15min.
Na koniec zostawiam do wystygnięcia.
Podaje na gorąco z łyżką śmietany gęstej na środku jako przystrojenie.