Zupa krem z czerwonego buraka z nutą pożeczki
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Zupa w sam raz na zimne wieczory.
Zachowuje ostrość i wyrazistość a zarazem na końcu zostaje słodycz co wspaniale się łączy, dając niespotykany smak.
Składniki
1-2 kg Buraki
2-2.25 l Woda
200 ml Karmelizowane pożeczki
2 szczypta Sól
1 szczypta Chilli
3 szczypta Pieprz
4-5 łyżka Ocet
100 ml Śmietana 18%
1 szczypta Cukier
Zupa krem z czerwonego buraka z nutą pożeczki
Zupa krem z czerwonego buraka z nutą pożeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki obieramy, kroimy na drobne kawałki żeby szybciej się ugotowały, gotujemy na średnim ogniu aby wywar nie zrobił sie koloru "rudego" , w miedzy czasie zajmujemy się pożeczkami.
Ja je karmelizuje w garnku z cukrem żeby uzyskac jak najwiecej smaku, ale można również po prostu wlać z nich sok.
Po ugotowaniu buraków, odlewamy część wody. (Zależy czy odparowała czy nie) ja lubie gdy jest mało wody wtedy jest wiecej smaku buraka.
Nastepnie dodaje karmelizowane pożeczki, sól,pieprz, troszkę chilli, i octu.
Blenduje całość w garnku.
Próbując, doprawiam do smaku jaki mi odpowiada i dodaje śmietany aby dać zupie kremowego smaku i ładnego koloru. I całość pod gotowuje okolo 10-15min.
Na koniec zostawiam do wystygnięcia.
Podaje na gorąco z łyżką śmietany gęstej na środku jako przystrojenie.
Komentarze