Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa krem z czerwonego buraka z nutą pożeczki

Zupa krem z czerwonego buraka z nutą pożeczki
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa w sam raz na zimne wieczory. Zachowuje ostrość i wyrazistość a zarazem na końcu zostaje słodycz co wspaniale się łączy, dając niespotykany smak.

Składniki

1-2 kg Buraki
2-2.25 l Woda
200 ml Karmelizowane pożeczki
2 szczypta Sól
1 szczypta Chilli
3 szczypta Pieprz
4-5 łyżka Ocet
100 ml Śmietana 18%
1 szczypta Cukier

Opis wykonania

Buraki obieramy, kroimy na drobne kawałki żeby szybciej się ugotowały, gotujemy na średnim ogniu aby wywar nie zrobił sie koloru "rudego" , w miedzy czasie zajmujemy się pożeczkami. Ja je karmelizuje w garnku z cukrem żeby uzyskac jak najwiecej smaku, ale można również po prostu wlać z nich sok. Po ugotowaniu buraków, odlewamy część wody. (Zależy czy odparowała czy nie) ja lubie gdy jest mało wody wtedy jest wiecej smaku buraka. Nastepnie dodaje karmelizowane pożeczki, sól,pieprz, troszkę chilli, i octu. Blenduje całość w garnku. Próbując, doprawiam do smaku jaki mi odpowiada i dodaje śmietany aby dać zupie kremowego smaku i ładnego koloru. I całość pod gotowuje okolo 10-15min. Na koniec zostawiam do wystygnięcia. Podaje na gorąco z łyżką śmietany gęstej na środku jako przystrojenie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Wyśmienita! Oryginalny smak 👍

Powiązane przepisy