Kurczak
Mięso z kurczaka i podroby to wartościowe źródło białka i jednocześnie jedno z najchudszych gatunków mięsa. Zawiera magnez, potas oraz witaminy z grupy B, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu zaspokoi wymagania osób będących na diecie.
Co ciekawe, większość wartości odżywczych zawartych w kurczaku, organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, dlatego tak ważne jest, by dostarczać je w pokarmie.
Pomysł na obiad z kurczaka
Obiad z kurczakiem w roli głównej nie musi być zawsze taki sam. Dzięki przepisom w tej części Akademii Smaku unikniesz obiadowej monotonii. Kurczak jest powszechnie wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Dzięki temu z łatwością znajdziesz inspiracje na ciekawy obiad.
Wśród sprawdzonych przez nas przepisów znajdziesz:
-
dania jednogarnkowe z kurczakiem,
-
pieczonego kurczaka,
-
sałatki z kurczakiem,
-
tortille,
-
nuggetsy,
-
zapiekanki,
-
tarty z kurczakiem,
-
a także dania orientalne.
Ciekawym pomysłem na danie z kurczaka jest połączenie go z owocami np.:
-
kurczak z ananasem,
-
kurczak w sosie pomarańczowym
-
lub kurczak z brzoskwinią.
W ramach obiadu doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju klopsiki, pulpety, kotlety i burgery. Mielone mięso z kurczaka można połączyć z wieloma przyprawami i warzywami, tak by podobne danie za każdym razem wyglądało i smakowało inaczej.
Nietypowe przepisy na kurczaka
Czerpiąc inspiracje z orientalnych kuchni świata warto wypróbować zupy z kawałkami kurczaka. Doskonałym przykładem jest pożywna zupa Tom Yum. Na śniadanie lub kolację możesz zaskoczyć domowników wytrawnymi muffinami z kawałkami szarpanej piersi z kurczaka. Z pewnością warto również wypróbować rodzimego, jednak mało znanego przysmaku jakim jest knysza. Z kolei na przystawkę podczas spotkania z bliskimi możesz podać panierowane kawałki kurczaka w zalewie octowej z pomidorami.