Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rosół z domowym makaronem

Opis wykonania

Tradycyjny rosół z pysznym domowym makaronem.

MAKARON: Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka, trochę oliwy, sól i odrobinę gorącej wody. Wyrabiamy giętkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Dzielimy na kilka części, aby było nam wygodnie wałkować. Każdy kawałek ciasta, posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy w cienkie paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut od czasu wypłynięcia.

ROSÓŁ: Wodę wlewamy do garnka, mięso myjemy, warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka mięso, warzywa w całości (nie kroimy w kostkę) i przyprawy. „Gotujemy” na wolnym ogniu 3,5-4 godzin. Rosół nie może wrzeć! musi „pyrkać” i powoli nabierać smaku. Na początku gotowania rosołu na górze wywaru pojawiają się szumowiny – zbieramy je sitkiem. Rosół obowiązkowo! podajemy z domowym makaronem oraz z marchewką wyjętą z wywaru i natką pietruszki.