Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

200 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjny rosół z pysznym domowym makaronem.

Składniki

500 g mostek wołowy z kością
3 szt. udko z kurczaka
3 szt. skrzydełko z kurczaka
1 szt. szyja z indyka
1/2 szt. seler (korzeń + nać)
1 szt. por (biała część)
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka (korzeń + nać)
1 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
1 łyżka lubczyk (suszony)
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka pierz czarny (ziarna)
3,5 l woda
220 g maka pszenna
220 g mąka krupczatka
4 szt. jajka
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szklanka gorąca woda
1 łyżeczka sól

Opis wykonania

MAKARON: Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka, trochę oliwy, sól i odrobinę gorącej wody. Wyrabiamy giętkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Dzielimy na kilka części, aby było nam wygodnie wałkować. Każdy kawałek ciasta, posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy w cienkie paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut od czasu wypłynięcia.

ROSÓŁ: Wodę wlewamy do garnka, mięso myjemy, warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka mięso, warzywa w całości (nie kroimy w kostkę) i przyprawy. „Gotujemy” na wolnym ogniu 3,5-4 godzin. Rosół nie może wrzeć! musi „pyrkać” i powoli nabierać smaku. Na początku gotowania rosołu na górze wywaru pojawiają się szumowiny – zbieramy je sitkiem. Rosół obowiązkowo! podajemy z domowym makaronem oraz z marchewką wyjętą z wywaru i natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Rosół drobiowo - wołowy to mój ulubiony Rosół. Nalepszy na absolutnie każdą okazję!
Patrycja Lewandowska
Klasyk, pyszny jak zawsze