Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Rosół z domowym makaronem

Rosół z domowym makaronem
Ilośc porcji

9 porcji

Czas wykonywania

200 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjny rosół z pysznym domowym makaronem.

Składniki

500 g mostek wołowy z kością
3 szt. udko z kurczaka
3 szt. skrzydełko z kurczaka
1 szt. szyja z indyka
1/2 szt. seler (korzeń + nać)
1 szt. por (biała część)
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka (korzeń + nać)
1 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
1 łyżka lubczyk (suszony)
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka pierz czarny (ziarna)
3,5 l woda
220 g maka pszenna
220 g mąka krupczatka
4 szt. jajka
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szklanka gorąca woda
1 łyżeczka sól

Opis wykonania

MAKARON: Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka, trochę oliwy, sól i odrobinę gorącej wody. Wyrabiamy giętkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Dzielimy na kilka części, aby było nam wygodnie wałkować. Każdy kawałek ciasta, posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy w cienkie paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut od czasu wypłynięcia.

ROSÓŁ: Wodę wlewamy do garnka, mięso myjemy, warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka mięso, warzywa w całości (nie kroimy w kostkę) i przyprawy. „Gotujemy” na wolnym ogniu 3,5-4 godzin. Rosół nie może wrzeć! musi „pyrkać” i powoli nabierać smaku. Na początku gotowania rosołu na górze wywaru pojawiają się szumowiny – zbieramy je sitkiem. Rosół obowiązkowo! podajemy z domowym makaronem oraz z marchewką wyjętą z wywaru i natką pietruszki.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Rosół drobiowo - wołowy to mój ulubiony Rosół. Nalepszy na absolutnie każdą okazję!
Patrycja Lewandowska
Klasyk, pyszny jak zawsze
DS
domowy rosół najlepszy
Radosław
Świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki
Lalaxo
Idealny rozgrzewający obiad na jesienne dni.
Dariaa509
Rosół wyszedł przepyszny. Taki jak u babci ❤️
Toporkiewicz
gotowałam troszkę dłużej, bardzo dobry!
Maria Izabela
Domowy makaron to coś co idealnie współgra z rosołkiem
Ewusia1222
Domowy makaron idealny do rosołu :)
bsylvia
Pyszny rosół, przepis warto wypróbować! Polecam!
lukas.kar
Rosół w trakcie przygotowania, a w domu już pachnie obłędnie
Aleksandra J
Z domowym makaronem jest najlepszy ☺️
Ancyna
Jak weekend to obowiązkowo rosół 😸 porada mojej mamy, żeby dodać paloną cebulę dla większego smaku i klarowności rosołu.
Lalaxo
Niedzielny klasyk każdego polskiego domostwa
differenttaste
Klasyka polskiej kuchni
Lalaxo
Rosół to zawsze dobry pomysł na obiad
DariaP
Niedzielna klasyka. Uwielbiam domowy makaron. Im cieńszy tym lepszy
differenttaste
Najlepiej smakuje na drobiu kupionym od lokalnego hodowcy
Kobagata
Każdemu smakuje! Cudowne smaki i zapachy.