Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa ogórkowa, przygotowana z własnoręcznie kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowana na żeberkach, rosole drobiowym czy kostce rosołowej, ogórkowa, według prostego przepisu, zawsze smakuje dobrze. Przyrządza się ją bardzo szybko, jest lekko kwaśna, bardzo pożywna i pyszna. Wypróbuj ją w swoim domu!

Składniki

Ogórki kiszone 6-7 sztuk
3-4 ziemniaki średniej wielkości
2 średnie marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/2 niewielkiego selera
2 kostki rosołowe (lub bulion drobiowy/wołowy)
4 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 liście laurowe
Ziele angielskie
koperek lub natka pietruszki
Sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
162.2 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Węglowodany
19.7 g
Błonnik
5.68 g
Białko
5.35 g
Sól
3.38 g

Opis wykonania

Warzywa obierz, umyj  i pokrój w drobną kostkę. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Zagotuj 2 litry wody i dodaj kostkę rosołową. Do garnka włóż ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu.

Porada

Jeśli chcesz dodatkowo podkreślić smak ogórków, przed włożeniem do zupy przesmaż je niewielkiej ilości masła.

Bosh Logo
Bosh

Do wywaru dodaj pokrojone warzywa i gotuj do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut.

Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Szybko, tanio oraz zdrowo, to jest to <3
Marta
Mój syn uwielbia, jemy minimum raz w tygodniu.
MiszelPiszel
Najlepsza z zup! Zwłaszcza na kiszonych ogórkach od mamy :)
Babeczka
Jak dla mnie to królowa wszystkich zup