Kuchnia włoska
Dania kuchni włoskiej – bardzo popularne także w Polsce
Można powiedzieć, że Polacy to drudzy – zaraz po Włochach – specjaliści od kuchni włoskiej. Przepisy kulinarne z Włoch dominują wśród wykonywanych przez nas w domu oraz zamawianych w restauracjach posiłków. Nic dziwnego, bo przecież dania kuchni włoskiej są jednymi z najsmaczniejszych na świecie. Kto nie lubi chociażby włoskiej pizzy czy włoskiego makaronu? Co więcej, kuchnia włoska – choć bazuje na podstawowych składnikach i mące – jest bardzo kolorowa i różnorodna. Można w niej spotkać zarówno dania wegetariańskie, z mięsem, jak i pełne wysokiej jakości owoców morza. A to wszystko zwieńczone niesamowitymi włoskimi deserami – na przykład lodami (włoskie gelato) czy znanym na całym świecie tiramisu.
Kuchnia włoska – historia jednej z najlepszych kuchni świata
Historia włoskiej kuchni sięga już czasów starożytnych, ponieważ już wtedy w Rzymie lubowano się w miejscowych smakach. Obecnie włoska pizza czy makaron to dania, które można dostać w każdej restauracji czy barze na całym świecie. To klasyka, którą lubią wszyscy. Dlatego tak trudno wybrać najlepsze dania kuchni włoskiej, bo każde z nich jest wyjątkowe. Ponadto trudności dodaje fakt, że samych włoskich makaronów mamy już ogrom, od cannelloni, przez tagliatelle do tortellini i oczywiście znanego wszystkim spaghetti.
Włoska pizza to z kolei danie, którego tym bardziej nie trzeba przedstawiać, ale chcemy pokazać Ci nowe spojrzenie na ten przysmak. Koniecznie spróbuj zatem pierożków z ciasta na pizzę, a jeśli wolisz lżejsze dania – fit pizza z kalafiora na pewno Ci zasmakuje!