Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupy polskie

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zupy w kuchni polskiej zawsze zajmowały zaszczytne miejsce. Stanowią bardzo odżywczy element obiadu, a w ostatnich latach – ze względu na zdrowotne właściwości - coraz częściej są spożywane na kolację, a nawet na śniadanie. Dzięki swojej rozgrzewającej naturze każda jest szczególnie mile widziana w okresie jesienno-zimowym, choć spożywamy je chętnie przez cały rok.

Tradycyjne polskie zupy

Wśród polskich zup znajdziemy takie, które są dosyć mocno powiązane z konkretną porą roku lub świętami. Samo przywołanie barszczu czerwonego odsyła większość z nas do wigilijnych wspomnień. Natomiast barszcz biały, żurek lub zupa chrzanowa kojarzą się z Wielkanocą. Nie znaczy to oczywiście, że nie można ich jeść w innym terminie!

Istnieją jednak zupy, które wydają się idealne na każdy czas. Do nich możemy zaliczyć tradycyjny polski rosół lub uwielbiane w Polsce pomidorową, grochową i kapuśniak. Te zupy często kojarzą się nam z rodzinnymi obiadami i ukochanymi osobami, które je przyrządzają. Przez to jeszcze bardziej je cenimy.

Jeśli ktoś jednak nie wyniósł z domu zwyczaju gotowania zup, warto je jak najszybciej wdrożyć do menu. Nie trzeba się zawsze trzymać „klasyków”. Zupy można świetnie różnicować:

- poprzez wybór warzyw sezonowych;
- pod kątem konkretnych właściwości, na których nam zależy (na przykład w przypadku niedoboru konkretnych witamin);
- wedle indywidualnych upodobań.

Sprawdź nasze przepisy na polskie zupy i ciesz się ich smakiem przez okrągły rok!