Zupy polskie
Zupy w kuchni polskiej zawsze zajmowały zaszczytne miejsce. Stanowią bardzo odżywczy element obiadu, a w ostatnich latach – ze względu na zdrowotne właściwości - coraz częściej są spożywane na kolację, a nawet na śniadanie. Dzięki swojej rozgrzewającej naturze każda jest szczególnie mile widziana w okresie jesienno-zimowym, choć spożywamy je chętnie przez cały rok.
Tradycyjne polskie zupy
Wśród polskich zup znajdziemy takie, które są dosyć mocno powiązane z konkretną porą roku lub świętami. Samo przywołanie barszczu czerwonego odsyła większość z nas do wigilijnych wspomnień. Natomiast barszcz biały, żurek lub zupa chrzanowa kojarzą się z Wielkanocą. Nie znaczy to oczywiście, że nie można ich jeść w innym terminie!
Istnieją jednak zupy, które wydają się idealne na każdy czas. Do nich możemy zaliczyć tradycyjny polski rosół lub uwielbiane w Polsce pomidorową, grochową i kapuśniak. Te zupy często kojarzą się nam z rodzinnymi obiadami i ukochanymi osobami, które je przyrządzają. Przez to jeszcze bardziej je cenimy.
Jeśli ktoś jednak nie wyniósł z domu zwyczaju gotowania zup, warto je jak najszybciej wdrożyć do menu. Nie trzeba się zawsze trzymać „klasyków”. Zupy można świetnie różnicować:
- poprzez wybór warzyw sezonowych;
- pod kątem konkretnych właściwości, na których nam zależy (na przykład w przypadku niedoboru konkretnych witamin);
- wedle indywidualnych upodobań.
Sprawdź nasze przepisy na polskie zupy i ciesz się ich smakiem przez okrągły rok!