Gulaszowa
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Moja Rodzina przepada za taką zupą, aromatyczną i rozgrzewającą.
Danie można też nazwać jednogarnkowym i spokojnie nie trzeba drugiego dania
Składniki
800 g wołowina - ligawa
2 szt. marchewka
1 szt. cebula średnia
2-3 szt. papryka czerwona
1 szt. paptyka peperoni czerowna
3 l wywar wołowy
2-3 łyżka przecier pomidorowy 30%
5-6 szt. ziele angielskie
2-3 szt. liść laurowy
2-3 szczypta sól, pieprz
2-3 łyżeczka papryka słodka w proszku
1 łyżeczka papryka czerwona wędzona- suszona
3 łyżka mąka
3 łyżka olej roślinny
2 łyżka ocet jabłkowy
4-5 szt. ziemniaki
Gulaszowa
Gulaszowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wołowinę umytą osuszoną kroimy na średnią kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy aby skruszała. Kroimy warzywa w małą kostkę. Na patelni na oleju podsmażamy mięso, jaki będzie zrumienione posypujemy mąką i chwilę podsmażamy. Wrzucamy do wcześniej przygotowanego bulionu wołowego i zaczynamy gotować na małym ogniu, na tej same patelni podsmażamy warzywa i dodajemy do garnka. Do gotującego się mięsa z warzywami dorzucamy przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Pozostawiamy na gazie na małym ogniu, aż do momentu kiedy mięso będzie miękkie, a warzywa prawie się rozpadną i dadzą piękny czerwony kolor zupie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy garnek pokrywką i po około 10 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy przykrytą aby ziemniaki same "doszły" . Po tym czasie doprawiamy przecierem pomidorowym oraz papryką słodką i wędzoną w proszku i do swojego smaku solą i pieprzem. Zupa jest pyszna w dniu gotowania ale jeszcze lepsza na drugi dzień. Czasem dodaję 100 ml czerwonego wina ma wtedy piękny aromat lekko owocowy. Polecam i życzę smacznego
Komentarze