Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka jarzynowa

Opis wykonania

Zapraszamy do wykonania prostego przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową, która powraca do korzeni kuchni domowej. Ta kolorowa i bogata w smaki kompozycja świeżych warzyw to nie tylko doskonała propozycja na zdrowy posiłek, ale również idealne uzupełnienie każdej rodzinnego obiadu czy uroczystej kolacji. Pozwól sobie na chwilę kulinarnego powrotu do dzieciństwa i odkryj na nowo, jak wspaniałe mogą być proste smaki.

  1. Zanim zaczniesz

    Składniki na sałatkę jarzynową są dostępne w każdym sklepie – to przede wszystkim jarzyny, jajka, majonez. W zależności od upodobań można dodać do niej fasolkę z puszki, a ogórki kiszone zastąpić konserwowanymi. Dla wielu kontrowersyjny jest dodatek cebuli i jabłka ze względu na to, że sałatka może szybciej sfermentować, dlatego można te składniki pominąć.

  2. Na samym początku umyj marchew, pietruszkę i selera oraz je ugotuj – mogą być nieobrane. Będziesz mieć wtedy pewność, że się nie rozgotują. Ile gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Wiele zależy od ich wielkości, biorąc pod uwagę średnią wielkość jarzyn, będzie to około 20–25 minut. Idealne warzywa powinny być lekko twarde i jędrne.

  3. Opłucz i ugotuj jajka na twardo. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w mundurkach (około 30 minut). Pozostaw warzywa i jaja do ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w kostkę. By przyśpieszyć pracę, warto skorzystać z opcji krojenia w kostkę w robocie kuchennym Bosch MUM.

  4. Obierz cebulę, umyj pora i również pokrój w kostkę. Pokrój też jabłko i ogórki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  5. Wszystkie warzywa i jajka przełóż do dużej miski. Odsącz groszek i kukurydzę, dodaj je do sałatki. Dopraw ją do smaku majonezem, musztardą oraz solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

    Sprawdź też przepis na majonez bazyliowy

  6. Wstaw sałatkę do lodówki, by składniki się ze sobą połączyły.

  7. Jak ładnie podać sałatkę jarzynową? Możesz ozdobić sałatkę pokrojonym w plasterki jajkiem, zieloną pietruszką lub koperkiem bądź np. papryką w różnych kolorach.

  8. Czy wiesz...

    Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Kaloryczność wynika z obecności majonezu – szacuje się, że jest to około 190 kcal na 100 gram sałatki.

    Sałatka jarzynowa z majonezem w wersji dla osób na diecie lub unikających ciężkostrawnych składników może mieć zamieniony sos – wystarczy sięgnąć po gęsty jogurt grecki albo jogurt naturalny ze śmietaną w proporcji 1:1 i przyprawić go dobrze solą i pieprzem. Ciekawą wariację smakową stanowi także sałatka jarzynowa z sosem chrzanowo-koperkowym.

Bosch do kuchni