Tradycyjna świąteczna sałatka warzywna jest inaczej nazywana sałatką jarzynową.
Pojawia się na świątecznym stole w wielu polskich domach. Zobacz, w jaki sposób ją przyrządzić.
Opis wykonania:
- Na samym początku umyj marchew, pietruszkę i selera oraz je ugotuj - mogą być nieobrane. Będziesz mieć wtedy pewność, że się nie rozgotują.
- Opłucz i ugotuj jajka na twardo. Pozostaw warzywa i jaja do ostygnięcia. Następnie obierz je i pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę, umyj pora i je również pokrój w kostkę. Pokrój też jabłko i ogórki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Włóż wymienione powyżej składniki do jednej dużej miski.
- Odsącz groszek i kukurydzę oraz dodaj je do sałatki.
- Dopraw ją do smaku majonezem, musztardą oraz solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Możesz ozdobić sałatkę pokrojonym w plasterki jajkiem, zieloną pietruszką lub koperkiem bądź np. papryką w różnych kolorach. Wstaw sałatkę do lodówki, by składniki się ze sobą połączyły.