Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sałatka jarzynowa

Przepis na tradycyjną sałatkę warzywną
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapraszamy do wykonania prostego przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową, która powraca do korzeni kuchni domowej. Ta kolorowa i bogata w smaki kompozycja świeżych warzyw to nie tylko doskonała propozycja na zdrowy posiłek, ale również idealne uzupełnienie każdej rodzinnego obiadu czy uroczystej kolacji. Pozwól sobie na chwilę kulinarnego powrotu do dzieciństwa i odkryj na nowo, jak wspaniałe mogą być proste smaki.

Składniki

6 szt. marchewek
6 szt. pietruszki
1 szt. niewielki seler
8 szt. ziemniaków
biała część pora
2 ząbki czosnku
1 szt. jabłko
6 szt. ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka zielonego groszku konserwowego
6 szt. jajek
5 łyżka majonezu
3–4 łyżka ostrej musztardy
do smaku pieprz i sól

Opis wykonania

Zanim zaczniesz

Składniki na sałatkę jarzynową są dostępne w każdym sklepie – to przede wszystkim jarzyny, jajka, majonez. W zależności od upodobań można dodać do niej fasolkę z puszki, a ogórki kiszone zastąpić konserwowanymi. Dla wielu kontrowersyjny jest dodatek cebuli i jabłka ze względu na to, że sałatka może szybciej sfermentować, dlatego można te składniki pominąć.

Na samym początku umyj marchew, pietruszkę i selera oraz je ugotuj – mogą być nieobrane. Będziesz mieć wtedy pewność, że się nie rozgotują. Ile gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Wiele zależy od ich wielkości, biorąc pod uwagę średnią wielkość jarzyn, będzie to około 20–25 minut. Idealne warzywa powinny być lekko twarde i jędrne.

Opłucz i ugotuj jajka na twardo. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w mundurkach (około 30 minut). Pozostaw warzywa i jaja do ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w kostkę. By przyśpieszyć pracę, warto skorzystać z opcji krojenia w kostkę w robocie kuchennym Bosch MUM.

Obierz cebulę, umyj pora i również pokrój w kostkę. Pokrój też jabłko i ogórki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Wszystkie warzywa i jajka przełóż do dużej miski. Odsącz groszek i kukurydzę, dodaj je do sałatki. Dopraw ją do smaku majonezem, musztardą oraz solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Sprawdź też przepis na majonez bazyliowy

Wstaw sałatkę do lodówki, by składniki się ze sobą połączyły.

Jak ładnie podać sałatkę jarzynową? Możesz ozdobić sałatkę pokrojonym w plasterki jajkiem, zieloną pietruszką lub koperkiem bądź np. papryką w różnych kolorach.

Czy wiesz...

Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Kaloryczność wynika z obecności majonezu – szacuje się, że jest to około 190 kcal na 100 gram sałatki.

Sałatka jarzynowa z majonezem w wersji dla osób na diecie lub unikających ciężkostrawnych składników może mieć zamieniony sos – wystarczy sięgnąć po gęsty jogurt grecki albo jogurt naturalny ze śmietaną w proporcji 1:1 i przyprawić go dobrze solą i pieprzem. Ciekawą wariację smakową stanowi także sałatka jarzynowa z sosem chrzanowo-koperkowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Niezastąpiona na każdym spotkaniu rodzinnym <3
Magda
Cóż mogę powiedzieć...Królowa sałatek!
Małgorzata
Niby klasyka gatunku, ale w każdym domu robiona inaczej - z ziemniakami lub bez, z kukurydzą lub wprost przeciwnie ale chyba zawsze z groszkiem 👍 pokrojenie warzyw w kostkę z kostkarką to MUMa jest bajecznie proste. Grunt to warzywa ugotowane al dente
akorycka5
Sałatka to coś bez czego nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych, ta jest idealna
Marta
Nie wszyscy dodają jabłko, a ono naprawdę podbija smak :)
Pafwvcio
Pyszna do kanapki z szyneczką! Bardzo dobre!