Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty

Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.57 (Ilość ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na pyszny i sycący kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości, a żeberka i boczek wyrazistego smaku.

Składniki

250 g żeberek wieprzowych
50 g wędzonego boczku
2 szklanki kiszonej kapusty
3 duże ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
Natka pietruszki
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
1 łyżeczka kminku
1 łyżka suszonego majeranku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
378 kcal
Tłuszcz
22.9 g
Węglowodany
22.8 g
Błonnik
17.4 g
Białko
6 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Żeberka podziel na mniejsze części, zalej 1 litrem wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. W trakcie gotowania zbieraj szumowiny.

Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, dodaj do wywaru razem z przyprawami. W dalszym ciągu gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki dodaj na 10 minut przed końcem czasu.

Porada

Boczek możesz podsmażyć bez dodatku tłuszczu, a zasmażkę przygotować na maśle klarowanym. Możesz też całkiem z niej zrezygnować.



Bosh Logo
Bosh

Kapustę przepłukaj na sitku, odciśnij i poszatkuj. Dodaj do wywaru i gotuj następne 20 minut. Z zupy wyciągnij selera, pietruszkę, natkę oraz cebulę. Następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Boczek zrumień na rozgrzanym oleju. Gdy będzie złocisty i rumiany dodaj go do zupy. Na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości gotującego się wywaru. Po dodaniu zasmażki do zupy gotuj ją jeszcze 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.57, Ilość ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Samo zdrowie!
Pafwvcio
OJ TAK to są moje klimaty, UWIELBIAM!
MiszelPiszel
Wyśmienita zupa!
Monka
Wspaniałe danie Zupka jak u mojej Babci
Justyna
Bardzo smaczny, taki tradycyjny, dokładnie taki jak robi moja babcia. W sam raz na jesień, mega sycący i rozgrzewający.
Ewusia1222
Pyszny rozgrzewający kapuśniak
Iwona Majewska
u nas z kiełbaską
Lobelia
Kilka lat nie jadłam, jest wspaniały! Wchodzi na stałe do jadłospisu jesienno-zimowego
fiziowaaa
Pychotka, super wyszedł!
Ancyna
Kapuśniak pycha
fiziowaaa
Kapuśniak to było flagowe danie mojej babci, cieszę się, że mogłam je tak wiernie odtworzyć :D

Powiązane przepisy