Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
4 porcje
45 min
Średnie
4.57 (Ilość ocen: 7)
Składniki
Wartości odżywcze
Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żeberka podziel na mniejsze części, zalej 1 litrem wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. W trakcie gotowania zbieraj szumowiny.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, dodaj do wywaru razem z przyprawami. W dalszym ciągu gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki dodaj na 10 minut przed końcem czasu.
Porada
Boczek możesz podsmażyć bez dodatku tłuszczu, a zasmażkę przygotować na maśle klarowanym. Możesz też całkiem z niej zrezygnować.
Kapustę przepłukaj na sitku, odciśnij i poszatkuj. Dodaj do wywaru i gotuj następne 20 minut. Z zupy wyciągnij selera, pietruszkę, natkę oraz cebulę. Następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Boczek zrumień na rozgrzanym oleju. Gdy będzie złocisty i rumiany dodaj go do zupy. Na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości gotującego się wywaru. Po dodaniu zasmażki do zupy gotuj ją jeszcze 10 minut.
Komentarze