Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa ogórkowa, przygotowana z własnoręcznie kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowana na żeberkach, rosole drobiowym czy kostce rosołowej, ogórkowa, według prostego przepisu, zawsze smakuje dobrze. Przyrządza się ją bardzo szybko, jest lekko kwaśna, bardzo pożywna i pyszna. Wypróbuj ją w swoim domu!

Składniki

Ogórki kiszone 6-7 sztuk
3-4 ziemniaki średniej wielkości
2 średnie marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/2 niewielkiego selera
2 kostki rosołowe (lub bulion drobiowy/wołowy)
4 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 liście laurowe
Ziele angielskie
koperek lub natka pietruszki
Sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
162.2 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Węglowodany
19.7 g
Błonnik
5.68 g
Białko
5.35 g
Sól
3.38 g

Opis wykonania

Warzywa obierz, umyj  i pokrój w drobną kostkę. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Zagotuj 2 litry wody i dodaj kostkę rosołową. Do garnka włóż ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania. 

Bosh Logo
Bosh

Do wywaru dodaj pokrojone warzywa i gotuj do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut.

Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Szybko, tanio oraz zdrowo, to jest to <3
Marta
Mój syn uwielbia, jemy minimum raz w tygodniu.
MiszelPiszel
Najlepsza z zup! Zwłaszcza na kiszonych ogórkach od mamy :)