Zupa ogórkowa
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Zagotuj 2 litry wody i dodaj kostkę rosołową. Do garnka włóż ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Do wywaru dodaj pokrojone warzywa i gotuj do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut.
Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.
Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając.
Komentarze