Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierogi

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Historia pierogów swoimi korzeniami sięga setki lat wstecz. Początkowo rozpowszechnione były w Chinach, do Polski zaś przywędrowały około XIII wieku. Przygotowywano je wówczas głównie na specjalne okazje, takie jak śluby i święta, jednak z czasem na stałe wpisały się obiadowe menu i dziś trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię. Choć ciasto na pierogi składa się tylko z kilku składników (zazwyczaj mąki, wody i jajka), to wyrobienie idealnej masy może być prawdziwym wyzwaniem. Jak zatem zagnieść gładkie i miękkie ciasto?

Przepis na pierogi – każdy powinien go mieć!

 

Pierogi to flagowe polskie danie nie tylko dla Polaków, ale i esencja polskości według większości osób zza granicy, odwiedzających nasz kraj. Dlatego jako ambasadorzy polskiego smaku podpowiadamy, jak zrobić pierogi, jak lepić pierogi i ile gotować pierogi – wszystko w jednym miejscu! Zacznijmy od tego, co najważniejsze w pierogach – od przepisu na domowe ciasto na pierogi.

 

Idealny farsz do pierogów – czy istnieje?

 

Trzeba przyznać, że różnorodność pierogów i rodzajów farszy może przyprawiać o zawrót głowy. Z czym można zrobić pierogi? Zacznijmy więc od przedstawienia najpopularniejszych. Pierogi wigilijne wyróżniają się wegetariańskim farszem z kapusty i grzybów. To jedne z najwcześniej przygotowywanych w Polsce pierogów z bardzo długą tradycją. Idealnie komponują się z kwaskowatym wigilijnym barszczem. Ciekawe pierogi na Wigilię to pierogi z karpiem.

Inne popularne pierogi? Przepis na pierogi na słodko, oczywiście. Najpyszniejsze słodkie pierogi to:

 

  • pierogi z truskawkami,
  • pierogi z dodatkiem czekolady i pomarańczy,
  • z kremem i truskawkami.

 

Mogą one stanowić słodki posiłek obiadowy, ale też gościć na stole jako syty deser. Pierogi wegetariańskie to nasze kolejne propozycje dla tych, którzy lubią i chcą stawiać w diecie szczególnie na warzywa. Jednak aby danie było bardziej wartościowe i zawierało właściwą ilość białka, dobrze jest łączyć produkty zbożowe (tutaj mąka) ze strączkami, na przykład:

 

  • pierogi z ciecierzycą,
  • pierogi z soczewicą,
  • pierogi z bobem.

 

Na koniec –  jaka mąka do pierogów będzie najlepsza? Wszystkie powyższe przepisy zakładają użycie mąki pszennej, najlepiej typ 450, 550, 750. Im bardziej delikatna, oczyszczona mąka, tym ciasto będzie delikatniejsze. Możesz też przygotować bezglutenowe pierogi na mące ryżowej czy kukurydzianej albo pierogi bardziej bogate w błonnik z dodatkiem mąki razowej. Przepisy na domowe pierogi można dowolnie modyfikować, szukając swojego ulubionego. Gorąco do tego zachęcamy, a nasze przepisy możesz traktować jako swoją inspirację