Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnie świata

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Bliny gryczane
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4

Boczniaki panierowane
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5

Mule w winie
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Rozsolnik
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

102 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Krem z kalarepy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.6

Nasi goreng
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1

Caponata
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa owocowa
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Do każdego miejsca na kuli ziemskiej można przypisać jakieś smaki. Poznawanie potraw pochodzących z różnych części świata jest trochę jak podróżowanie. Jeśli nie podróżujesz tak wiele i tak daleko, jak marzysz, dania kuchni świata możesz tworzyć we własnym domu. Na szczęście! Dlaczego z tego nie skorzystać? Nie ważne gdzie mieszkasz – ważne, że kochasz dobre jedzenie! Właśnie po to powstała ta część Akademii Smaku, w której znajdziesz przepisy na potrawy kuchni świata. Które z nich wypróbujesz na początku? Sprawdź pomysły na smakołyki kuchni włoskiej, meksykańskiej, francuskiej, bałkańskiej albo amerykańskiej. Nie zabraknie  też przepisów na znane i cenione tradycyjne polskie jedzenie.

Kuchnie świata to bogactwo zapachów, kolorów i tekstur. To, w połączeniu z mnogością używanych składników,  zapewnia intensywność doznań smakowych. Uczta dla podniebienia oraz oczu. Dania kuchni świata charakteryzują się różnorodnością smaków – od łagodnych, przez słodkie oraz kwaśne, aż po naprawdę pikantne. Na co masz dziś ochotę? Na kurczaka z warzywami po chińsku czy tajskie curry z mlekiem kokosowym? Może na grecką musakę albo francuską zupę cebulową? Co powiesz na golonkę po niemiecku lub litewskie bliny? Każdy region świata ma swoje charakterystyczne smaki, produkty, potrawy i połączenia składników. A my, ludzie – mamy to do siebie, że jesteśmy ciekawi smaków i świata. Dlatego zagraniczne potrawy są tak popularne.

Jak przygotować w domu różne rodzaje kuchni świata?

Zacznijmy od propozycji Akademii Smaku na dania od naszych sąsiadów – ziemniaczana sałatka bawarska na pewno podbije kubki smakowe osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez tych warzyw. Idąc nieco dalej w centrum Europy – proponujemy to, co najbardziej kojarzy się z Francją, czyli ciasto francuskie w formie paluchów. Kraje basenu Morza Śródziemnego słyną zaś z dużego wyboru świeżych owoców morza – nasza propozycja to klasyczne, ale bardzo aromatyczne krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką. Przesuwając się tym razem na wschód od Polski – bardzo daleki wschód – koniecznie trzeba poznać zagraniczne potrawy z Indii. Nasi goreng to tradycyjna, bardzo znana indyjska potrawa o niesamowitej mnogości aromatów. Zaś zwolennicy kuchni orientalnej chińskiej i japońskiej powinni wypróbować takie egzotyczne dania, jak zupa pho albo sushi – u nas bez dodatków odzwierzęcych. Warto próbować różnych rodzajów kuchni świata i rozwijać swoją kulturę kulinarną!

Przejrzyj naszą skarbnicę kulinarnej wiedzy o smakach z dalekich, jak i bliskich krajów. A potem znajdź coś dla siebie i rozkoszuj się smakami z całego świata!